Södermalms IK

Skriv ut sidan

Inline

Inline är en av de snabbaste växande sporterna. Varuhusen säljer utrustning så det knakar. För Södermalms IKs räkning håller vi framför allt på med olika former av hastighetsåkning på inline.

Utrustning

Inlines/Rullskridskor kan i ett enklare utförande köpas på varuhus och i större sportaffärskedjor. Skon liknar kängan till en ishockeyskridsko. De billigare inlines har hjul av plast som är väldigt stumma mot ojämn asfalt. Det medför att det blir väldigt skakigt att åka på dessa. Hjulen kan bytas på inline, förutom kanske på de allra billigaste. Man måste då tänka på att hjulen har olika storlek och att de man köper verkligen får plats. Gummihjul har olika hårdhet. Den mäts i en skala mellan 77 och 82 där det lägsta talet är mjukast. För nöjesåkning är de mjukare hjulen bekvämast. Vid hastighetsåkning på bra asfalt används de hårdaste hjulen.

Inlines för tävling är svåra att uppbringa. De består oftast av fem hjul (fyra för ungdomar) och en känga som mer liknar tävlingsskridskons. Hjulen är hårdare och något större.

Clemens_2010

Även hjullagren håller en högre kvalitet än på billigare inline.

Skridskospecialisten och Velocity säljer inlines för tävlingsändamål. Kostnaden för dessa är vanligtvis från 3000:-.

Som vanligt med idrottsutrustning skall inlines "pysslas om". När man kört i väta måste lagren tas ur och torkas för att inte rosta fast. Smörjning med olja ingår då som en självklar del av servicen.

Varianter av inline förekommer för t ex hockeyspel på rinkar. I Österrike tävlas det i störtlopp på inlines på branta alpvägar.

Inline har blivit en av de nya "popsporterna" med hundratals deltagare i långlopp. Skillnaden är dock att i inline är deltagarnas genomsnittsålder något högre än i andra "nya" idrotter. Tävlingar i inline sanktioneras av Svenska skridskoförbundet. Därmed gäller tävlingslicensen även till hastighetsåkningen på skridskor på vintern.

I många avseenden har inline hämtat idéer från cyckel på velodrom. T ex finns både sprintertävlingar och distanstävlingar. Men också poänglopp, elimineringslopp och stafett med valfria växlingar. I flera av dessa grenar tävlas det om Svenskt Mästerskap.

Södermalms IK tränar och tävlar regelbundet på inline. Vi har också inline för utlåning under våra träningar. Se sidan om utlåning.

Du är välkommen som medlem!

Ren vinnare