SM på Inline / Rullskridskor

Mästerskapstävlingar på Inline / Rullskridskor liknar mycket det som förekommer på velodrom cykling. Internationellt tävlas det ofta på en 200 m-bana med doserade kurvor. Vid SM tävlas det på följande distanser:

200 m individuell tidtagning

Varje tävlade kör ett lopp över 200 m ensam. Arrangören har endast lottat startordningen med avseende vilken klubbs tävlande som skall starta. Klubbarna får därefter själva avgöra vilken av deras tävlande som skall starta vid respektive tillfälle.

500 m heatlopp

De tävlande delas in i heat om 6 tävlande per heat. Seadning sker efter första dagens 200 m-lopp så att de med placering 1,4,5,8,9 och 12 utgör ett heat o s v. De tre bästa går vidare till semifinal. Finalen körs mellan de tre bästa från respektive semifinal.

Utslagningslopp

10 000 m för herrar och 5000 m för damer och juniorer.
Den tävlande som passerar målinjen sist vid förutbästämda varv tas ur loppet. Antal och vid vilka varv detta sker avgörs av antalet startande. Det skall återstå sex tävlande på sista varvet. Den som då passerar målinjen först blir vinnare.

Poänglopp

20 000 m för herrar och 10 000 m för damer och juniorer.
De tre som först passerar målinjen erhåller 3, 2 resp 1 poäng på första halva loppet. Därefter får de som passerar först 5, 3 resp 2 poäng till målgången då poängen är 10, 9, 8 och så vidare för de tio först plcerade. Den som efter loppet erhållit flest poäng är segrare. Om flera tävlande erhållit samma poäng avgör ordningen vid målgången dem emellan.

SM 2006 avgjordes på Sveriges enda 200 m-bana med doserade kurvor i Varberg.

Marathon

Det tävlas också om SM på Marathondistansen. Den tävlingen avgörs som regel på en bana vars varv är längre än 2 km. Karlstad stod som värd för dessa SM-tävlingar 2006.